maanantai 26. marraskuuta 2012

Aamuglögit

Aamuglögit ystävien kanssa viime viikolla. Tämän vuoden ekat ja hyvin perinteiset: lihapiirakkaa, torttuja, pipareita, suklaata ja lakua. Hyvää seuraa, sekä minulle että lapsille.






Lihapiirakan resepti:

taikina
4dl maitoa
puoli pussia kuivahiivaa
2tl suolaa
1 muna
250g pehmeää voita
11dl vehnäjauhoja

täyte
2dl riisiä, raakana
600g naudan jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 keitettyä kanamunaa
suolaa ja mausteita
150g ranskankermaa
1 muna

voiteluun vielä 1 muna

-Kuumenna maito kädenlämpöistä hiukan kämpimämmäksi. Liuota siihen hiiva ja lisää muut ainekset. Alusta takina. Anna kohota noin puoli tuntia.
-Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä. Ruskista jauheliha ja sipuli ja mausta reilusti. Silppua keitetyt kanamunat haarukalla. Sekoita riisi, jauheliha ja kanamunasilppu keskenään. Lisää ranskankerma ja muna ja sekoita tasaiseksi täytteeksi.
-Jaa taikina kahteen hieman erisuureen osaan. Kauli suurempi leivinpaperin päällä koko leivinpaperiarkin kokoiseksi, muutaman millin paksuiseksi pohjaksi. Levitä täyte pohjan päälle, mutta jätä 2cm joka sivulta ilman täytettä.
-Kauli pienempi taikinanpala yhtä ohueksi levyksi ja nosta se esim.kaulimen avulla lihapiirakan pälle kanneksi. Voitele reunat vedellä ja käännä pohjalevyn reunat ylemmän taikinalevyn päälle, jotta saat suljettua piirakan reunat. Painele vielä liitoskohta haarukalla.
-Voitele piirakka munalla ja pistele pinta haarukalla. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Leikkaa paloiksi ja tarjoile alkuruoaksi jouluaterialla tai glögin kanssa iltapalaksi.
-Pellillisestä tulee 20 tuhtia palaa, alkuruoaksi riittää piemmätkin ja silloin pellistä riittää noin 25 hlölle.












1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuota aion kyllä kokeilla. Kuvakin jo herauttaa veden kielelle. RIXU